You are currently viewing Vitamin K: Vad är vitamin K, vilka är hälsofördelarna och hur mycket behöver du?

Vitamin K: Vad är vitamin K, vilka är hälsofördelarna och hur mycket behöver du?

Vitamin K är en fettlöslig vitamin som spelar en viktig roll för blodet och benhälsa. Den har många hälsofördelar, men rätt dosering och doseringstid kan vara förvirrande.

Vitamin K2 och K3 är vitaminer och kosttillskott hjälper dig att undvika potentiella problem, som osteoporos och kärlsjukdomar

Med rätt information är det mycket lättare att förstå vitamin K och vad man kan göra för att bibehålla god hälsa. Det är också lättare att göra hälsosammare matval för att se till att du får i dig tillräckligt med detta viktiga näringsämne. Läs mer om fördelarna med detta vitamintillskott, hur mycket du behöver varje dag och vilka livsmedel som är rika på vitamin K2 eller K3!

Inledning: Syftet med vitamin K och dess betydelse för människors hälsa

Vitamin K är ett viktigt mikronäringsämne för människors hälsa. Det finns i gröna bladgrönsaker, sojaolja och fet fisk. Vitamin K syntetiseras av bakterier i tarmen.

Det bidrar till produktionen av fyra blodkoagulationsfaktorer: protrombin, faktor VII, faktor IX och proteiner C och S. Dessa faktorer är nödvändiga för att koagulation ska inträffa när en person blöder eller opereras. Vitamin K hjälper också till att upprätthålla benmineralisering genom att öka bindningen av osteokalcin till kalcium vid benytor som hämmar kalciumabsorption från mat.

Viktigast av allt hjälper det till att upprätthålla ett friskt kärlsystem eftersom det hjälper till att förhindra förkalkning i blodkärlen vilket kan leda till kardiovaskulära problem som högt blodtryck, åderförkalkning och hjärtinfarkt.

Vad är vitamin K? Vilka typer av vitamin K finns det?

Vitamin K är en grupp med flera olika vitaminer. De två vanligaste typerna av vitamin K är vitamin K-1 och vitamin K-2, som endast skiljer sig åt i sina matkällor.

Vitamin K-1: Detta vitamin finns främst i bladgrönsaker och grönsaker och syntetiseras också av kroppen från växtkarotenoider, såsom betakaroten, alfa-karoten och lykopen.

Vitamin K-2: Detta vitamin syntetiseras av bakterierna i tarmen från andra former av vitamin K, såsom vitamin K-1 eller menakinoner (vitaminer som produceras av tarmbakterier). Det finns inte naturligt i matkällor med få undantag.

Hur ser du till att du får i dig tillräckligt med Vitamin K?

Det rekommenderade intaget av vitamin K är cirka 90 mikrogram per dag för vuxna, inklusive gravida. För att få den mängd vitamin K som krävs i din kost måste du ha tillräckligt med källor rika på vitamin K.

Naturliga livsmedelskällor för vitamin K är mörkgröna grönsaker, bladgröna, mörkgröna bladgrönsaker, broccoli, kålblad och blomkålsblad. Förutom dessa naturliga livsmedelskällor finns det också kosttillskott som innehåller vitamin K.

Leave a Reply